OODI T-PAIDALLE.

29.05.2024


T-PAITA INSPIROI. 

Muistin tämän ihan mielettömän teoksen sovittaessani uutta valkoista puuvilla-silkki-sekoitteista T-paitaa. Mitä ihmettä, miksei se ole kirjahyllyssä? No, onneksi se löytyi varastosta ja sai paikkansa nyt muiden taide- ja design-kirjojen aatelisesta seurasta!

Inspiroiduin välittömästi keimailemaan terassille pääosassa tietenkin the good old valkoinen T-PAITA!

Se, että tein tästä teoksesta Instagramiin reelsin, tuntui jotenkin vähättelyltä, joten kirjoitin siitä jutun ja pääosassa itse teos sekä T.

the white T - Alice Harris


TEOKSESTA the white T

Itse Giorgio Armani on kirjoittanut kirjaan intron. Nyt puhutaan isoista asioista isolla kädellä. Hän puhuu "upeasta tribuutista" (engl. fabulous tribute) vaatekappaleelle, jota käyttää ihmiset ikää, sukupuolta tai kokoa katsomatta. 

T-paidan ensimmäisiä versioita oli 1930-luvulla ja kirja seuraa t-paidan kehitystä ja muokkaantumista aina tähän päivään saakka. Mainitsee hän introssaan myös legendoja, kuten Elvis Presleyn, James Deanin ja Marlon Brandon. 

T-paidasta on tullut osa kulttuuriamme.

Se muuntautuu moneksi, se on tietynlainen statement ja suuri osa poliittisia, seksuaalisia ja sosiaalisia trendejä. Lisäksi se antaa mahdollisuuden ilmaista kantajaansa esimerkiksi printtien, kuvien, tekstien tai symbolien välityksellä.

Jokaisella on elämänsä aikana ainakin yksi T-paita. 



T-paita on valkoinen ja puhdas, se on kaikille sama T-paita ja kuka tahansa voi tuntea yhteenkuuluvuuden tunnetta ilman mitään valeasuja tai muita jippoja. Samaa puuvillaa on käytetty statuksesta tai luokkatasosta riippumatta. 

Lisäksi t-paidan seksuaalinen vetovoima on vertaansa vailla. Näkyi alta sitten muskelit, rinnat tai seksikkäät rintaliivit. Napakin saattaa vilahtaa.


T:N HISTORIA

T-paidan tarina lähti liikkeelle jo 1800-luvulla merimiehistä ja miesten alusvaatteista. Tietynlainen alusasu"paita", joka kiepautetaan jalkojen välistä eteen tehden "vaippaefektin" oli hyvin toimeentulevan kansan alusasu ja jakoi kansan kasteittain muun muassa muodin puolella aina Yhdysvaltain sisällis-sotaan asti.

Samoihin aikoihin, 1880 luvun kieppeillä Yhdysvaltain laivasto alkoi käyttämään tietynlaista napitettua aluspaitaa neuleiden alla. Mutta T-paidan ilmeneminen maalla samaan aikaan jäi vähäiseksi, eli tämä kyseinen t-paitojen esi-isä oli "vain" laivaston käytännöllinen vaatekappale.


1900-luvun alussa tämä vielä alusvaatteeksi tituleerattu vaate toimi funktionaalisena lämmikkeenä. 1913 Yhdysvaltain laivasto "lanseerasi" uuden, teknisesti paremman vaatekappaleen, lyhythihaisen paidan pyöreällä pääntiellä. Sen tuli peittää raavaiden miesten karvaiset rintakehät. Puuvilla ja silkki olivat tulleet kuvioihin, niiden ollessa helpommin kuivuvia ja mukavampia päällä, kuin alun perin flanellimaisesta kankaasta tehdyt "aluspaidat". T-paidan synty perustui siis suuresti sota-ajan tarpeisiin ja hieman myöhemmin siitä alkoi tulla trendi sotilaiden kesken.

Hieman myöhemmin hihaton T oli saanut paikkansa etenkin miesten vaatekaapeissa ja siinä oli tietenkin myös funktionaalinen näkemys helpommasta liikkuvuudesta ja ehkä hieman pullistelusta. Tämä kuitenkin vei T:n lähemmäs hyväksyttyä vaatekappaletta jokaisen vaatekaapissa.

1930 mennessä Hanes ja Sears & Roebuck lanseerasivat lyhythihaisen "gob shirt" -aluspaidan, joka oli tarkoitettu niin vaatteen alle kuin sellaisenaan. Ja se oli hyväksyttävää kummin päin tahansa.

Pearl Harbourin hyökkäys vuonna 1941 oli kuitenkin se käänteentekevä historian tapahtuma, jonka jälkeen 12 miljoonalle amerikkalaiselle sotilaalle tilattiin the valkoinen t-paita. Se oli 100% puuvillaa pyöreällä, hieman korotetulla pääntiellä ja tietyn pituisella hihalla. ja siitä tuli tuolloin miehisyyden tunnus sodan saattelemana. Myöhemmin se rantautui Yhdysvaltoihin sotilaiden mukana.


Senaattori John F. Kennedy päätti tehdä t-paidasta koko kansan vaatteen, kun se kuvattiin hänen yllään rentona ja sosiaalisesti hyväksyttävänä vaatekappaleena. Nyt sen sai laittaa päälle vaikkapa picnicille.

Pian T sai klassikon maineen, koska se edusti nimenomaan jokaista ihmistä, luokkaa ja kansallisuutta. Se oli "amerikkalaisen unelman" esiintymä mukavuudesta, toiminnallisuudesta ja yksinkertaisuudesta. 


T alkoi saada pääosia elokuvista nimekkäiden näyttelijöiden päällä ja nähtiin se myös aikamme ikonisten muusikoiden ja idolien yllä. T:stä tuli seksuaalisuuden symboli ja se edusti monille itseilmaisun vapautta.

Lopun te tiedättekin.

Voisin luetella tähän satoja varmasti jokaisen tuntemia nimiä, jotka ovat tehneet oodin T-paidalle. Antaa kuitenkin kuvien puhua puolestaan.


Tämä oli minun oodi T:lle. 

the white T by Alice Harris
the white T by Alice Harris