KIERRÄTYS KUNNIAAN! NYT VIIMEISTÄÄN.

07.01.2025

Uusi vuosi 2025 on startannut, hyvää alkanutta vuotta kaikille!

En ole tehnyt juurikaan minkäänlaisia uudenvuodenlupauksia. Yksi asia, josta kuitenkin tulen pitämään kiinni entistä enemmän, on kestävän kehityksen mukainen ajattelu ja kierrätykseen liittyvät asiat. Se ei tarkoita tietenkään, ettei mitään saisi ostaa. Mutta kun ostaa tai hankkii jotain tarpeellista (tai vaikkapa heräteostoksen) samalla miettii muutamat asiat läpi. Näistä lisää seuraavaksi.

Kierrätys ja tavaran uudelleen kiertoon laittaminen on nyt erityisen tärkeää. Maailmassa tuotetaan ihan liikaa tavaraa (ja vaatetta) halpaan hintaan ja erittäin kyseenalaisilla tuotantomenetelmillä liittyen muun muassa työntekijöiden työskentelyolosuhteisiin ja palkkamalleihin. Tämä kaikki on varmasti monen tiedossa, mutta olemme tulleet siihen pisteeseen, että asiasta ei voi kirjoittaa tai puhua liikaa. 

Luonnonvarojen käyttö on kolminkertaistunut viimeisen 50 vuoden aikana ja meno senkun jatkuu ja kiihtyy. Maailman tekstiilituotannon kasvihuonepäästöt (1,2 miljardia tonnia/vuosi) ovat suuremmat kuin kaikki kansainvälisten lentojen ja ja merenkulun päästöt yhteensä. Ympäristöongelmien lisäksi pikamuoti ja halpatuotanto vievät esimerkiksi kotimaisilta pienyrittäjiltä markkinasijaa ja näin ollen yrityksiä menee konkurssiin. Tämä ilmiö on jo valitettavan isossa kuvassa Suomessa. Lähes viikoittain saa lukea surullisia uutisia, kun taas yksi suomalainen vaatebrändi sulkee ovensa. Se on ihan kamalaa luettavaa.

Kuten toitotetaan, voimme kuitenkin jokainen tehdä asialle jotain. 

Ostetaan siis kestävyyttä ja laatua! Lisäksi ajattomuus ja vaatteen istuvuus ovat tärkeitä sen mahdollisimman pitkäikäisen käytön tueksi. HARKITSE, kun ostat. Ei ole kuitenkaan maailman suurin synti ostaa joskus heräteostoksia, mutta tällöin tulisi kuitenkin kiinnittää huomio vaatteen materiaaliin, pesuohjeisiin ja sen huollettavuuteen sekä siihen, miten kyseisen vaatekappaleen kierrätys onnistuu sen päädyttyä käyttötarkoituksensa päätepisteeseen. Sisältääkö kangas useampaa materiaalia, jolloin sen kierrätys on vaikeaa tai kierrätys ei ole edes mahdollista (puhutaan monsterihybridistä) vai onko vaate tehty jo kierrätetystä materiaalista. Puhutaan myös ns. positiivisista materiaaleista, joilla on monia ominaisuuksia, mutta muutamia niistä ovat juurikin materiaalin kierrätettävyys, monikäyttöisyys kierrätettävyyden kannalta, kestävyys, nopeasti uusiutuva sekä ympäristöystävällisyys. Lisäksi tulisi miettiä vaatteen huollettavuutta ja korjausmahdollisuuksia. Vaatteen tulisi myös olla mukava päällä ja palvella useampaa käyttötarkoitusta (ei osteta mekkoa vain yhteen tilaisuuteen).

Lisäksi tulisi ehdottomasti katsoa, että tuotteen materiaaleilla on sertifikaatteja, kuten GOTS(luomumateriaalit), OEKO-TEX(haitattomat ja myrkyttömät aineet), RCS(kierrätetyn materiaalin ISO-määritelmä), Bluesign(vastuulliset yritykset) ja Fairtrade(tuotteen valmistus ja jäljitettävyys). Tällöin olet enemmän perillä, miten ja missä tuote on valmistettu ja mitä materiaaleja se sisältää.

Euroopan komission GreenDeal-ohjelman (vihreän kehityksen ohjelma) tai kansankielessä puhuttaessa viherpesudirektiivin myötä on tulossa digitaalinen tuotepassi, jonka tarkoitus on läpivalaista tuotteen koko elinkaaren vaiheet kuluttajalle. Se on ekosuunnitteluasetuksen tärkeä työväline ja tuotepassi kertoo tuotteen ympäristövaikutuksista ja antaa samalla tärkeää tietoa myös muille tahoille kuin kuluttajille. Tuotepassi ja tekstiilien ympäristökestävyys- ja tietovaatimukset astuvat voimaan muutaman vuoden sisällä, mutta aikaisintaan vuonna 2027.

Toimitaan siis kiertotalouden neljän periaatteen mukaisesti:

- Pyritään saamaan jätteet ja päästöt minimiin. Lajitellaan myös tekstiilijäte ja otetaan kestävän kehityksen mukainen ajattelutapa päivittäiseen käyttöön.

- Varmistetaan materiaalien mahdollisimman pitkä kierto, eli ostetaan tavaraa, jotka pystytään kierrättämään ja sisältävät mahdollisimman vähän komponentteja (tai komponentteja, jotka ovat standardoituja tai modulaarisia). Ostetaan jo kierrätettyä ja kierrätettäviä materiaaleja sisältäviä tuotteita. Kierrätetään omat vanhat vaatteet ja tavarat, mikäli ne ovat käyttökunnossa.

- Vahvistetaan ekosysteemiä. Mietitään hankkiessa jotakin tavaraa mistä se on tullut, mitä materiaaleja ja raaka-aineita se sisältää ja miten se on valmistettu. Otetaan selvää miten minkäkin materiaalin tuottaminen painaa ympäristöä.

- Vähemmän kulutusta, parempi elämänlaatu. Tehdään järkeviä ostopäätöksiä ja nautitaan kestävyydestä ja laadusta. Ei osteta pikamuotia tai halpatavaraa, jolloin tavara tulee todennäköisesti kaukaa ja sen hiilijalanjäljen merkitys kasvaa negatiivisesti ympäristöön.

Voisin kirjoittaa kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä vaikka kuinka pitkän opuksen, mutta tässä nyt tiivistetty paketti ja pääpointit sekä muistutus kaikille (myös itselleni!), että pidetään ympäristöstä ja toisistamme huolta omilla valinnoillamme!


Jatketaan tällä teemalla koko vuosi! Tulossa siis ohjeistusta vaatehuollosta ja ideointia vanhojen vaatteiden tuunaamisesta!