KESÄ ON PUKUKOODIEN JUHLAA!
KESÄN JUHLAT OVAT OVELLA JA NYT ON AIKA MIETTIÄ TÄYDELLINEN ASUKOKONAISUUS!
Tässä koottu isompi pläjäys pukukoodeista ja pukeutumisvinkeistä. Mikäli haluat enemmän apuja tiettyyn juhlaan tai sinulla on liuta kysymyksiä, tiedät keneen olla yhteydessä. Pääset katsomaan palveluni tästä.
Nyky päivänä juhlista on tullut yhä rennompia ja pukeutuminenkin on näin ollen rennompaa ja pukukoodit ovat joskus vain viitteellisiä. Esimerkiksi häissä asukokonaisuudet ovat niin hääparilla kuin -vierailla yhä rennompia ja oman tyylin mukaisia. Lisäksi erilaisia teemajuhlia järjestetään yhä enemmän, jolloin teemaksi valitaan esimerkiksi tietty väri ja muuten pukeutuminen on vapaata. Juhlan tyyli on moniulotteinen eikä selkeää linjaa välttämättä ole. Mutta se on täysin ok.
On kuitenkin poikkeuksia, jolloin haetaan juhlille tiettyä tyyliä ja arvokkuutta. Tällöin on suotavaa, että pukukoodia noudatetaan, koska se on myös merkki omasta panostamisesta ja välittämisestä toisen suurta juhlaa kohtaan.
Pukukoodit menevät vanhoilliseen tapaan edelleen miehen pukeutumisen mukaan. Naisten pukeutuminen on kuitenkin vapaampaa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Myös juhlien alkamisen ajankohta määrittelee pukeutumista. Alkavatko juhlat ennen klo 18 vai sen jälkeen. Lisäksi on vielä neljä virallista pukukoodia: iltapuku, juhlapuku, arkipuku ja vierailupuku (joista kaksi viimeistä ovat käytössä enää aniharvoin).
Laitoin ne kuitenkin tähän sekoittamaan tätä pukukoodien viidakkoa. :)
PUKUKOODIT
FRAKKI
On se juhlallisimmista juhlallisin ja se toimii pukukoodina esimerkiksi juhlavissa häissä, erilaisissa suurissa tapahtumissa, arvokkailla päivällisillä ja esimerkiksi Linnan Juhlissa. Tällöin naisten pukukoodi on juhlapuku.
Juhlapuku on täyspitkä, jolloin helman alta saa pilkottaa van kengän kärjet. Asusteina toimivat kirjekuorilaukku, juhlava shaali ja mikäli käyttää hanskoja, on niiden oltava myös pitkät yli kyynärpään mittaiset. Kenkien tulisi virallisesti olla kärjestä umpinaiset, mutta nykyään etikettiä venytetään esimerkiksi juhlaviin sandaletteihin.
(Huom!) Juhlapuku ja iltapuku mielletään yleensä samanlaiseksi, mutta niissä on tärkeitä eroavaisuuksia).
SAKETTI
Sakettia käytetään pääosin miehen hääasuna ja ennen klo 18 alkavissa tilaisuuksissa. Takki on joko musta tai harmaa ja housut mustaharmaaraidalliset. Toki tästäkin on nykyään erilaisia variaatioita värien osalta. Saketin kanssa käytetään yleisesti solmiota.
Naisten pukukoodina on tällöin vierailupuku, joka tarkoittaa juhlavaa tai eleganttia mekkoa, kevyttä ja tyylikästä housupukua tai haalaria. Asu voi olla näyttäväkin, kuitenkin tilaisuuden luonteeseen sopiva. Asukokonaisuuteen voi kuulua kirjekuorilaukku tai kevyt olkalaukku ja juhlavat kengät.
SMOKKI
Smokkia käytetään yleensä klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa. Miehen asu voi olla joko musta tai valkoinen. Rusetin tulisi olla aina musta silkkirusetti!
Naisten vaatetuksen pukukoodi on iltapuku, jolloin hameen pituus voi olla lyhyempikin, ei kuitenkaan mielellään polven yläpuolella. Mahdollista on myös käyttää juhlavaa haalariasua tai housupukua.
TUMMA PUKU
Tumma puku on nykyään selkeästi yleisin käytettävä pukukoodi. Yleensä sitä käytetään, kun juhlat alkavat klo 18 jälkeen mutta kyseinen pukukoodi sopii milloin tahansa aloitettavaan tilaisuuteen.
Miehellä tumma puku tarkoittaa nimensä mukaisesti tummahkoa siistiä pukua, valkoista kauluspaitaa ja hillittyjä asusteita, mutta nykyään asusteilla leikitellään paljon kuten myös esimerkiksi alla olevan kauluspaidan ja sukkien väreillä. Tummat kengät kuuluvat tähän pukukoodiin, mutta nykyään etikettejä venytetään jopa tennareihin.
Naisten vaatetuksessa pukukoodi ei siis tarkoita sitä mihin väriin tulee pukeutua, vaan pukukoodi on iltapuku ja mekon tai hameen pituus on tässä tapauksessa oman mielen mukainen kuitenkin niin, että se on juhlan henkeen sopiva. Asu voi olla mekko, haalari, housupuku, yhdistelmäasu tai mikä tahansa, kunhan ilmeestä tulee arjesta poikkeava juhlava tyyli.
Tumma puku on yhtä kuin Iltapuku, jos tämä pukukoodi tulee vastaan.
COCTAIL
Pukukoodina Coctail on vielä hieman rennompi kuin Tumma puku. Pukukoodi sopii parhaiten esimerkiksi työpaikan kesäjuhlaan, pikkujouluihin tai vaikkapa syntymäpäiväjuhliin. Naisten asu on yleensä pikkumusta tai lyhyempi mekko tai hame juhlavalla topilla. Tässä voi myös leikitellä enemmän asusteilla ja väreillä! Miehillä pätee sama, voit leikitellä enemmän väreillä ja esimerkiksi taskuliinalla.
SMART CASUAL
Epävirallinen pukukoodi ja se antaa paljon vapauksia pukeutujalle. Siksi se onkin varmasti nykyään niin suosittu, jos haluaa tilaisuudesta rennon juhlavan. Kannattaa muistaa, että vaikka sanassa on casual, se ei tarkoita farkkuja ja treenipaitaa mutta ei myöskään överin juhlavaksi heitettyä lookia. Pukukoodi sopii esimerkiksi syntymäpäiväjuhliin, kesäpäiväjuhliin tai tupareihin.
Pukukoodia voi soveltaa myös treffeille mutta harvoin (onneksi!) treffikutsussa lukee pukukoodia.
Voit kokeilla myös juhlavan ja virallisen sekoitusta ja miehet voivat jättää kravatin kotiin.
PUKEUTUMISVINKKEJÄ ERI TILAISUUKSIIN
VALMISTUJAISET
Valmistujaiset ovat nykyään rennot juhlat ja yleensä pukukoodina on Tumma puku (tai jopa Smart Casual). Tämä siis antaa vieraalle paljon vaihtoehtoja. Haluaako olla juhlavampi ja pukeutua kiiltelevämpään materiaaliin juhlallisesti asusteita myöten vai mennä rennommalla pukeutumisella ja vaikkapa puhtailla tennareilla? Korkokengät tuntuvat joskus hankalalta idealta, jos esimerkiksi juhlien on tarkoitus kestää pidempään ja tilaisuus järjestetään esimerkiksi nurmella. Tällöin ainakin mukaan kannattaa napata matalapohjaiset kengät tai juhlavammat sandaalit. Ehkä tässä tilaisuudessa jättäisin flipflopit kuitenkin kotiin…
Tilaisuuden luonne riippuu hyvin paljon juhlakalusta ja millaisina hän haluaa omat juhlansa näyttävän. Ainakaan arkipukeutumista en suosittele tässä (tai missään muussakaan juhlassa), vaikka ilmapiiri rento olisikin. Nykyään myös seurataan paljon trendejä ja pukeudutaan niiden mukaan.
SYNTYMÄPÄIVÄT
Syntymäpäivät voivat olla joko enemmän illanistujaiset, jolloin Smart Casual tai jopa huoliteltu arkipukeutuminen on täysin ok. Tämä riippuu jälleen siitä, mikä on tilaisuuden luonne, onko kyseessä ystävän illanistujaiset kera grillauksen vai suvun vanhimman 90-vuotisjuhlat. Ja mikäli olet saanut oikean paperisen kutsun tai RSVP pyydetään, on juhla tällöin arvokkaampi ja todennäköisetsi pukukoodi lukee myös kutsussa. Itselleni ei ole koskaan kukaan sanonut, että olen ylipukeutunut, eli mieluummin niin päin kuin että tuntee itsensä kauppaan lähteneeltä, kun toiset viilettävät ykköset yllä. Silti syntymäpäivät ovat yleisesti rennompi juhla kuin esimerkiksi häät tai akateemiset valmistujaiset, joten pukeutumisessa voi vähän iloitella ja olla luova!
HÄÄT
Nykyään häissä on lähes aina pukukoodina Tumma puku. Toki on poikkeuksia, jos hääpari haluaa juhlasta rennomman. Kutsussa saattaa lukea tällöin Smart Casual tai jopa Coctail. Itse pukeutuisin Tumma puku koodin mukaisesti, ihan varmuuden vuoksi. Kuitenkin on kyseessä kahden ihmisen yksi tärkeimmistä päivistä ja haluan ainakin itse kertoa pukeutumisellaan, että olen kiitollinen kutsusta ja arvostan tilaisuuden järjestämistä. Muistathan, että virallisen etiketin mukaan vieraan ei tulisi pukeutua valkoiseen (varattu morsiamelle), punaiseen(vanhan uskomuksen mukaan liittyy pettämiseen) eikä mustaan (suruväri) kokonaan. Nämä tosin ovat nykyään jääneet vähemmälle huomiolle ja tässäkin kehotan miettimään hääparia ja heidän tyyliä ja tietenkin vilkaisemaan vielä kutsusta pukukoodin.
RIPPIJUHLAT
Viimeisimpiä rippijuhlia, joissa olen päässyt olemaan vieraana on näkynyt paljon erilaista pukeutumista laidasta laitaan. Yleensä juhlakalulla on tietenkin ykköset yllä, mutta vierailla saattaa näkyä yllään trendikkäistä t-paidoista ihan Tummaan pukuun asti. Valinta on toki pukeutujalla mutta tässäkin on kyse sankarin tärkeästä päivästä ja on aina kunnioittavaa myös järjestäjää kohtaan kun vieras tulee paikalle siistinä ja huoliteltuna. Trendejä toki saa ja pitääkin seurata.
Kaikkiin yllä mainittuihin kesän juhliin kehotan pukeutumaan tietenkin oman tyylin mukaisesti, mutta laadukkaaseen, ilmavaan ja hengittävään kankaaseen. Asun tulee olla mukava ja tuntua omalta päällä. Jos olet enemmän housuista pitävä henkilö, voit hyvin valita esimerkiksi väljät housut ja jonkin juhlavan rennon topin pariksi. Tai vaikkapa haalarin, jossa on ilmava materiaali. Asusteet toimivat tukevina elementteinä asukokonaisuudessa ja viimeistelevät tyylin. Voit toki leikitellä isoilla korvakoruilla tai muilla näyttävillä koruilla, mutta muista, että lopputulos saattaa ollan raskas jos muistutat joulukuusta. 1-2 katseenvangitsijaa asussa on vielä ok, sillä olethan kuitenkin itse tärkein sen kaiken materiaalin alla!
Muutamia ainaisia kysymysmerkkejä:
Sukkahousut?
Kyllä, virallisesti kuuluu käyttää ja antaa viimeistellyn vaikutelman. Toki tästä voi poiketa, mikäli hellelukemat paukkuvat mutta tilaisuuden luonteeseen nähden kannattaa harkita ainakin ottamaan mukaan (itse otan varuiksi yleensä kahdet).
Rusetti vai solmio?
Rusetti puetaan aina frakin tai smokin kanssa, frakin kanssa valkoinen, smokin kanssa musta. Rusetti antaa myös leikkisämmän ja rennomman vaikutelman kuin solmio. Se onkin noussut trendinä solmion yli viime aikoina. Mirri Kaulaan!
Solmio on hyvä vaihtoehto töihin, edustustilaisuuksiin ja tietyntyyppisiin juhliin. Solmion voi myös solmia monella eri tapaa, jolloin siitä saa aina hieman eri näköisen.
Huom! Solmio on turvallisempi vaihtoehto esimerkiksi hautajaisiin.
Voinko laittaa hihattoman mekon kirkkoon?
Etiketin mukaan kirkossa ei saa näkyä olkapäät. Eli tässä tapauksessa ottaisin mukaan esimerkiksi huivin tai shaalin ja toki viileämmällä säällä jo kannattaakin varautua jakulla tai muulla pitkähihaisella, sillä jos ilta etenee pikkutunneille asti, saattaa yöaikaan olla tarvetta hipiän lämmikkeelle. Voit sitten vaan nakata samaisen pitkähihaisen harteille kirkkoseremonian ajaksi.
Viralliset pukukoodit ja selitykset:
Iltapuku
Klo 18 jälkeen alkavat tilaisuudet
Miehillä Tumma puku tai smokki, naisilla iltapuku
Iltapuku on juhlavasta materiaalista tehty (naisilla) nilkka tai pohjepituinen mekko (tai lyhyempi jos tilaisuuden luonne sallii), haalariasu tai naisten smokki. Asuteeksi voit valita kevyen laukun ja juhlavat kengät. Hanskoja voi käyttää, mutta yleisimmin vain pitkän iltapuvun kanssa ja tällöin hanskojen pituus on kyynärtaipeen alle.
Juhlapuku
Vain klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa
Miehillä frakki, naisilla täyspitkä juhlapuku
Frakkia voi poikkeuksena käyttää myös päivällä, jos on kyseessä esimerkiksi häät tai vaikkapa akateeminen juhla. Tällöin naisilla on lyhyt juhla-asu.
Juhlapuvun kanssa käytetään siroja kenkiä ja laukkua (jotka alkuperäisen pukukoodin mukaan tulisivat olla samaa väriä ja kangasta. Pitkiä hanskoja voi käyttää, sormus jätetään hanskan alle. Käsirengas voi olla hanskan päällä. rannekelloa ei saa koskaan käyttää juhlapuvun kanssa.
Arkipuku ja vierailupuku
Ennen klo 18 alkava päivätilaisuus
Nämä ovat enää hyvin harvoin nähtäviä pukukoodeja.
Arkipuvun ja vierailupuvun erotus on, että arkipuku on nimensä mukaisesti hieman parempi ja siistimpi arkipukeutuminen ja vierailupuku taas juhlavin mahdollinen päivätilaisuuteen sopiva asu, eli Tumma puku tai saketti. Esimerkkinä vierailupuvun juhlasta on todella juhlalliset häät tai kutsut.